• Waar zijn uw smaakpapillen!

    Waar zijn uw smaakpapillen!

    Proef, Beleef & Geniet!
    In een klein gezelschap genieten van de geuren & bijzondere smaken van onze prachtige wijnen. Heerlijk thuis of op locatie zoals uw bedrijf. Of als ondersteuning van uw (bedrijfs) evenement.

    Proeverij...
  • Cava, Frizzante, Prosecco of Champagne!

    Cava, Frizzante, Prosecco of Champagne!

    Grijp die kans aan om het leven vaker te vieren,
    heerlijk voor elk moment van de week!

    Proost...
  • De Wijn Waardebon

    De Wijn Waardebon

    Een avontuurlijk kadotip voor elke gelegenheid is onze Wijn Waardebon. Leuk om te geven maar ook om te krijgen en al vanaf € 5,00 online te bestellen.

    Waardebon...
U bent hier >  >

Wijn & Sulfiet.

  • The Wine Adventure - Wijn & Sulfiet
    Wijn, hoofdpijn en sulfiet en wat dat met elkaar te maken heeft.

    Regelmatig hoor ik de volgende vraag in de wijnwinkel: heb je een wijn zonder sulfiet? Daar krijg ik namelijk zo’n hoofdpijn van. Ik moet dan noodgedwongen op mijn lip bijten om vriendelijk blijven. Niet zeggen dat de alcohol of de hoeveelheid daarvan de boosdoener zou kunnen zijn.

    Toch een goede reden om me hier eens in te verdiepen. Wat is sulfiet eigenlijk? Waarom zit het in wijn? En, heel belangrijk, krijg je er hoofdpijn van?

    Wat is sulfiet?

    Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel. Het zit van nature op de schil van de druif. Het fijne van sulfiet is dat het beschermt tegen schimmels en bacteriën. En, ook heel handig. Het gaat verkleuring van levensmiddelen tegen. Ooit afgevraagd hoe zo’n voorgesneden, verpakt appeltje fris van kleur blijft? Precies, een handje sulfiet erover. Dat is dus de reden dat het spulletje toegevoegd wordt aan wijn. Dat gebeurt vlak na de gisting. Zo blijft de wijn fris en fruitig. Zo zal de wijn minder snel muf worden door de zuurstof. En beestjes en schimmels hebben geen schijn van kans.

    Wijn en sulfiet

    Bestaat er ook wijn zonder sulfiet? Daar kunnen we duidelijk in zijn: nee. Omdat sulfiet van nature al voor komt op de druif. Er bestaan wel wijnen zonder toegevoegde sulfiet. Dat staat dan ook op het etiket. Die zijn dus wat vatbaarder voor oxidatie en schimmels. En hebben vaak een wat beperktere levensduur. Als het gehalte sulfiet boven de 10 milligram per liter zit moet dat vermeld worden op het etiket. ‘Bevat sulfiet’. Of in het Frans ‘contient des sulfites’. Duidelijk. Dan weet je dat er waarschijnlijk extra gezwaveld is. De hoeveelheid is wettelijk vastgelegd 150 milligram per liter voor rode wijn. En 200 milligram per liter voor witte wijn en rosé. Even ter vergelijking. Een kilo chips bevat 400 milligram sulfiet. En een kilo gedroogd fruit 1000 milligram! Nog nooit gehoord dat iemand hoofdpijn kreeg van gedroogd fruit trouwens.
     

    The Wine Adventure - Wijn & Sulfiet

     
    Hoofdpijn en sulfiet

    Komen we gelijk bij de laatste vraag. Krijg je hoofdpijn van sulfiet? Ik geloof van niet. Er is een kleine groep mensen met een sulfiet intolerantie. Vaak astma patiënten. Die krijgen er zeker last van. De symptomen zijn dan meestal wel anders. Hoofdpijn staat onderaan de lijst. Bij mensen zonder astma denk ik dat alcohol de boosdoener is. Onttrekt vocht aan je lijf en ook aan je hersenen. Dat veroorzaakt de hoofdpijn. Er is ook nog een stofje dat tyramine heet. Komt voornamelijk voor in rode wijn. Is ook veroorzaker van hoofdpijn. Sulfiet niet. Tenzij je natuurlijk overgevoelig bent voor zwavel. Pas dan ook maar op met chips!

    BRON : Lindsay Tompson - Wijnbloggers.nl
Wijnhuizen Moldavië
Niet roken, niet drinken onder 18.
  • W3C HTML5 Validated Post NL
Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW. Specificaties zijn onder voorbehoud van typefouten en prijswijzigingen.
© Copyright - The Wine Adventure - Putten(NL)