Zuid-Afrika
De wijnbouwtraditie van Zuid-Afrika vindt haar oorsprong in het jaar 1652, toen de eerste Europeanen, in dit geval Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch en Paarl nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten. Was het aandeel van de witte druivenrassen eind jaren negentig nog zo'n 75% momenteel bedraagt het aandeel witte wijn 61% en rode wijn 39%. Momenteel worden er echter wat meer witte aangeplant. >> meer Zuid-Afrika
Het wijnseizoen begint in tegenstelling tot Europa in september en de oogst is meestal in februari vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van Antarctica komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.
De wijnbouw in Zuid-Afrika strekt zich uit van de hellingen en bergen van de westkust tot de open vlaktes van de Karoo in de door de rivieren uitgesleten valleien. Het gebied is zo'n 800 km lang. Verreweg de meeste wijngaarden bevinden zich aan de Westkaap in de buurt van de kust. Op afstand volgt als tweede wijnbouwgebied de Noord-Kaap. In andere gebieden is er eigenlijk geen wijnbouw van enige omvang.
Wine of Origin
Er zijn sinds de invoering van de wijnwet in 1973 6 wijnregio's benoemd waarvan de wijnen de erkende titel "Wine of Origen" op het etiket mogen voeren. Dit wordt ook wel afgekort tot WO aangevuld met de naam van het productiegebied. De 6 regio's zijn onderverdeeld in 26 districten, 67 wards, 179 estates en nog individuele wijngaarden. >> minder Zuid-Afrika